Het Begin: De Cacaoboon
De reis begint diep in de tropen, bij de cacaoplantages in West-Afrika. Hier werken lokale boeren met zorg en ervaring aan de productie van de beste cacaobonen. Na het oogsten wordt elke vrucht voorzichtig geopend om de bonen uit de pulp te halen. Deze bonen liggen enkele dagen in houten kisten, waar de fermentatie op gang komt. Dit is een natuurlijk iets, waardoor de smaken van de cacao tot leven komen. De boeren controleren alles vervolgens heel strikt.
Het proces van fermentatie is normaal gesproken tussen de vijf en zeven dagen. Uiteindelijk bepalend voor de smaak, de kenmerkende aroma's en de bitterheid die verloren gaat. Na dit proces worden de bonen op grote droogbedden gedroogd en in de zon gelegd. Dit kan enkele dagen duren, waarbij alles gelijkmatig omgedraaid zal moeten worden met de hand. Dit is voor den natuurlijke rijping. Als het uiteindelijk klaar is, en de bonen de ideale vochtgehalte hebben bereikt, kunnen ze naar België.
Traditionele Verwerking in België
Callebaut haalt de gedroogde cacaobonen naar België, waar ze door vakmensen worden verwerkt. In Wieze, hun chocoladehoofdstad, worden de bonen geroosterd. Ze roosteren de bonen in hun geheel, zonder dat de kern vocht verliest. Dit geeft de chocolade haar diepe smaak en aroma. Tijdens dit proces ontstaan de kenmerkende noten van pure cacao die zo belangrijk zijn voor onze bonbons.Het Concheren: De Fijne Kunst van Chocolade
Nadat de bonen zijn gemalen tot cacaomassa, begint het concheren. Dit is een techniek waarbij de chocolade wordt verwarmd en gekneed om de textuur te verfijnen en bittere smaken te verwijderen. Door dit proces krijgt de chocolade zijn zachte, romige textuur. Callebaut beheerst dit tot in de puntjes. Hun vakmensen kiezen precies de juiste tijd voor het concheren om de balans tussen zoet en zuur te perfectioneren. Het resultaat is een zijdezachte chocolade met een volle, afgeronde smaak.