Chocoladefestival 2017 in Zutphen

15e editie op zondag 24 September van 12.00 tot 17.00 uur

Chocolade is een verhaal, waarbij het water je in de mond loopt. Want bijna iedereen is er stapel op. Op zondag 24 september 2017 vindt in Zutphen van 12.00 tot 17.00 uur voor de 15e maal het grootste chocoladefestival van Nederland plaats. Vorige jaar hebben er al zo’n 40.000 bezoekers kunnen genieten van het ’bruine goud’. Huub Janson van Bonbonatelier Janson is initiatiefnemer van het festival en probeert, samen met zijn dochter Rineke, jaarlijks op originele wijze dit festival op de kaart te zetten. Met nu ook weer een mooi en gevarieerd programma:

Het programma

Genoeg te beleven voor jong en oud!</em

Korte hofstraat: de winkel van Bonbonatelier Janson: het ’kloppende (chocolade) hart’ van Zutphen. In het verlengde van deze straat loopt u door de Lange Hofstraat. Hier zal het Cacao museum uit Amsterdam een mooie en leerzame tentoonstelling laten zien over de herkomst van chocolade en zullen zij verrassende artikelen verkopen die ook vervaardigd worden uit cacao. Kijk, voel, ruik en vraag maar raak!

Loopt u nog even verder dan komt u bij de Walburgis kerk: Zangeres Vivienne Aerts en professioneel toetjes maker Ted Steinebach komen weer even terug uit New York voor een optreden in deze prachtige historische kerk. Hierbij zullen zij een eetbaar muzikaal schilderij creëren van 6×4 meter. Ted maakt live een schilderij van dessert ingrediënten terwijl Vivienne daar een muzikaal soundscape bij improviseert. De eetbare schilderijen variëren van vorm, kleur en grootte en gelijken moderne schilders zoals Jackson Pollock en Karel Appel. Vocale jazz, apps, loops en samples complimenteren de interpretaties van de meesters met zoetigheid.

 

 

 

 

Unieke performance in de Walburgiskerk

Schilderen met chocolade bij live-muziek

ChocoJazz: Patissier Ted, ook wel ChocoTed genoemd, werkte in New York bij Eleven Madison Park*** het beste restaurant van de wereld, waar hij de meest mooie desserts maakte. In Nederland is hij bekend voor zijn exclusieve bonbons onder de naam ‘ChocoTed’ met smaken zoals Lagavulin Whisky, Lapsang souchong en 80% pure chocolate.

Zangeres en songwriter Vivienne is sinds haar afstuderen aan Berklee College of Music Boston nu in New York bezig aan haar nieuwe cd met pianist Kenny Werner (bekend van Toots Thielemans) en zong daarnaast in bekende clubs als de New York Blue Note Jazz Club.

De optredens zullen plaatsvinden op zondag middag 24 September om 13:00 Inloop / aanvang 13:30 uur en om 15:30 inloop / aanvang 16:00 uur in de Walburgis Kerk aan het ’s Gravenhof. Voor dit unieke optreden zullen maar 400 mensen publiek in de kerk mogen om dit programma onderdeel mee te maken. En, na het schilderen van het werk mag het u het schilderij opeten waardoor u zelf ook deel van het werk word. De toegang bedraagt in de voorverkoop slechts
€ 5,00. Een uiting van kwaliteit dat het festival verdiend. Wil je hier ook live bij aanwezig zijn en genieten van deze hoogstaande beleving? Bestel dan snel uw kaarten OP=OP!

 

Bestel nu online uw tickets

 

In de Laarstraat is de straat gezellig ingericht met als centrale thema oud Hollandse spellen met en van chocolade. In de Korte Beukerstraat kunnen bezoekers genieten van een modeshow en van een speciaal voor het festival ontworpen Living Statue verzorgt door Adorabel Theater.

In de Turfstraat gaan verschillende kunstenaars schilderen en mozaïeken met chocolade. Op de Houtmarkt worden diverse kinderactiviteiten georganiseerd. Er is een zweefmolen en de kinderen mogen ook als ware Picasso’s hun eigen chocoladeschilderij maken, waar ze hun vingers bij kunnen aflikken.

Op de Groenmarkt is een groot chocolade-fondue, kunt u bij de slijterij genieten van een proeverij, worden er kook-clinics gegeven en zijn er diverse chocolatiers die hun kunsten laten zien, evenals op de Zaadmarkt. Iedere chocolatier zal u meenemen in hun verhaal en creativiteit. Welke bonbons vind u het lekkerst?

Chocolade en bier

Een perfecte combinatie!

In de kelder van Cambrinus, de Zutphense Hanzestad brouwerij, zal eigenaar Gerrit Wolf verrassende combinaties laten proeven met bier en het bruine goud. In de Beukerstraat zal er bij Jamin en Banketbakkerij Jolink een demonstratie te zien zijn, maar dit is nog niet alles. In de Nieuwstad kan men o.a. chocoladebroodjes in een Achterhoekse bakoven bakken, appels ondergedompeld in chocolade en heerlijke pannenkoeken met chocolade proeven.

Voor een leuk uitje kun je naar de Rijkehage voor een van de chocolade boottochten op de Berkel. De muzikale omlijsting is in handen van Marlies Claasen met de band van Tom Klein, zangeres Maaike Wesselink en Willem Overes van Mad Shack. Maakt u een dansje? Of zwijmelt u liever weg onder het genot van een lekkere kop warme chocolade?

Kids Color Run met chocolade

Om je vingers bij af te likken

Voor de derde keer op het chocoladefestival is de “HIP Kids Choco Color Run”. Dit is een hardloopwedstrijd voor kinderen, waarbij het niet zozeer gaat om winnen, maar om het meedoen. De kinderen lopen een rondje van 500 meter, waarbij de finish bestaat uit veel kleurpoeder in chocoladekleuren, dat gegooid wordt en waar zij doorheen lopen. Meedoen is gratis en het startschot (bij de fontein) klinkt om ongeveer 13:00 uur.

Kijk voor het complete programma op

www.chocoladefestival-zutphen.nl